Det er blevet nemmere at udbetale løn til internationale medarbejdere
At tiltrække og administrere international arbejdskraft bør helst være en gnidningsfri affære. Men det har det ikke altid været – fx når det kommer til udbetaling af løn. Der har det nemlig tidligere været et krav, at alle medarbejdere ansat ved danske arbejdsgivere skulle have udbetalt løn til en dansk bankkonto.
De regler er heldigvis blevet lempet tidligere i år for visse medarbejdere, som nu blot kan få udbetalt deres løn til en bankkonto i hjemlandet.
I DataLøn kan du derfor nu også oprette medarbejdere med udenlandsk bankkonto og nemt hente de oplysninger ned, som din bank skal bruge for at lave overførslen.
Hvorfor overhoved stille krav til dansk bankkonto?
Når en udenlandsk medarbejder skal opfylde betingelserne for at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, er det et af de grundlæggende betingelser, at den udenlandske medarbejder tilbydes ansættelse på de sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår, som gælder i Danmark. Et af de vilkår er, at medarbejderens løn skal afregnes til en dansk bankkonto.
Når der stilles krav til en dansk bankkonto, er det bl.a. for at undgå social dumping og sikre, at virksomhederne ikke svindler eller snyder med de udenlandske medarbejderes løn. Der har nemlig tidligere været sager, hvor de ansatte har været underbetalte eller er blevet tvunget til at betale lønnen tilbage til virksomhederne.
Ved at stille krav om dansk bankkonto kan myndighederne lettere kontrollere, om lønnen reelt bliver udbetalt til medarbejderen, eller om pengene føres tilbage til virksomheden.
Danske arbejdsgivere har sukket over bureaukrati og ventetid
Kravet til dansk bankkonto har dog vist sig at være besværligt for både virksomheder og medarbejdere. Flere virksomheder har oplevet bankkontokravet som bureaukratisk – specielt for de internationale medarbejdere, der tilbydes korttidsansættelser og derfor ikke skal bruge bankkontoen særligt længe.
Udenlandske medarbejderne har bl.a. oplevet, at det er svært at opfylde tidsfristen på 90 dage for at skaffe en dansk bankkonto. Selvom bankerne har en frist på 10 dage til enten at imødekomme ansøgning om bankkonto eller give afslag, har bankerne nemlig ikke altid kunne overholde denne frist. Øgede krav og regler til bankerne – bl.a. for at forhindre hvidvask – har nemlig givet lange sagsbehandlingstider på oprettelse af bankkonti.
Lempelser af reglerne for udenlandsk arbejdskraft har derfor længe været efterspurgt af danske virksomheder, og i sommers kom der endelig nye boller på suppen.
Nye regler skal gøre det nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft
Den 1. juli 2024 trådte nye regler i kraft, som gør det nemmere for danske virksomheder at rekruttere og administrere udenlandske medarbejdere. Ændringerne omfatter både fleksible opholdsregler og lempelser i kravene til lønudbetaling. Og en af de mest markante ændringer er fjernelsen af kravet om dansk bankkonto for visse medarbejdere.
Medarbejdere ansat under forskerordningen og fast track-ordningens forskellige spor kan derfor nu modtage deres løn på en udenlandsk bankkonto.
Denne ændring sparer virksomheder for ventetid og bankrelaterede forsinkelser, som kan opstå ved oprettelsen af danske bankkonti. Lovændringen i udlændingeloven reducerer dermed den administrative byrde for virksomheder og gør Danmark mere attraktiv for international arbejdskraft.
Sådan undgår du og din medarbejder kravet til dansk bankkonto
For at være undtaget kravet om dansk bankkonto skal din medarbejder være ansat på enten forskerordningen eller et af fast-track-ordningens fem spor.
Fast-track-ordningen er en ordning, som gør, at virksomheder hurtigere og mere fleksibelt kan hente udenlandske medarbejdere til Danmark. Selve ordningen er inddelt i fem spor (beløbssporet, det supplerende beløbsspor, forskersporet, uddannelsessporet og korttidssporet), hvor medarbejderen kan finde den ordning, som passer bedst til situationen.
For at benytte ordningen skal virksomheden være certificeret af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri). Det kræver, at virksomheden har mindst 10 fuldtidsansatte og opfylder en række andre betingelser. Læs mere om certificering til fast-track-ordningen, og ansøg her.
Forskerordningen sikrer, at de medarbejdere, der bliver tilbudt en lønnet stilling som forsker og opfylder betingelserne for at opholde sig og arbejde som forsker i Danmark, vil få ophold på denne ordning. For at benytte denne ordning behøver arbejdsgiveren altså ikke være certificeret af Siri. Når en medarbejder opnår ophold på denne ordning, stilles der heller ikke længere krav om dansk bankkonto.
Forlænget frist til dem, der stadig skal skaffe sig en dansk bankkonto
For de ordninger, hvor dansk bankkonto fortsat kræves, har den udenlandske medarbejder nu en frist på 180 dage til at oprette en dansk bankkonto. Tidligere havde medarbejderen kun 90 dage til at få den oprettet.
Det betyder, at den udenlandske medarbejder nu skal oprette en dansk bankkonto senest 180 dage efter indrejse, hvis hun/han indrejser efter at have fået opholdstilladelse, eller i andre tilfælde inden for 180 dage fra tidspunktet for meddelelse om opholdstilladelse.
Indtil en dansk bankkonto er fremskaffet eller fristen herfor er udløbet, kan lønnen udbetales til en udenlandsk bankkonto.
Få blogindlæg som dette direkte i din indbakke
Husk eventuelle gebyrer for udenlandske lønoverførsler
Når lønnen udbetales til en udenlandsk konto, kan der påløbe gebyrer (ofte fra modtagers bank). Vi anbefaler derfor, at virksomheder indgår klare aftaler med deres udenlandske medarbejdere om, hvem der dækker disse eventuelle ekstraudgifter.
Sådan håndterer du medarbejdere med udenlandske bankkonti i DataLøn
I DataLøn kan du nu oprette medarbejdere med udenlandske bankkonti. Herefter kan du nemt trække en rapport over alle medarbejdere med udenlandske bankkonti, som du kan indlæse som en betalingsfil i banken. På den måde kan du overføre lønnen til dine udenlandske medarbejdere i én samlet overførsel.
Er du kunde i DataLøn, kan du læse mere i din indbakke i lønsystemet eller gå direkte til guiden her.