Alt om medarbejderferie
Medarbejdere og ferie
Hvor meget ferie har en medarbejder?
Alle danske lønmodtagere har ret til 5 ugers ferie om året.
Et andet spørgsmål er så, om den enkelte medarbejder har ret til at få betaling under sin ferie. Det har man kun, hvis man har optjent ferien.
Hvordan optjener en medarbejder ferie?
Alle lønmodtagere optjener ferie - nemlig 5 ugers ferie i løbet af et ferieår. At man har optjent ferie, betyder at man enten får sin normale løn under sin ferie samt et særligt ferietillæg, eller at man får feriegodtgørelse. Det kommer an på, hvordan man er ansat.
Hvis man ikke har optjent noget ferie, har man stadig ret til at holde 5 ugers ferie om året. Det siger Ferieloven. Man har som nævnt bare kun ret til at få betaling under ferien, hvis man har optjent den ...
Når man har optjent 5 ugers ferie, svarer det til at kunne holde 25 feriedage med betaling. Og da vi i Danmark nu har det man kan kalde 'samtidighedsferie', betyder det i praksis, at den enkelte medarbejder optjener 2,08 feriedage pr. måned, som vedkommende arbejder (2,08 dage er det tætteste man kan komme på at ramme 25 dage på 12 måneder).
Når en måned er omme, kan medarbejderen altså bruge 2,08 feriedage med det samme - eller gemme dem til senere, for eksempel til hovedferien.
Dette princip med 'samtidighedsferie' betyder, at medarbejderne altså ikke længere - som det var tidligere - først skal optjene alle 5 uger, før de kan begynde at afholde dem og samtidig få betaling - enten i form af løn eller i form af feriegodtgørelse.
Brug for hjælp til løn?
Vores løneksperter sidder klar ved telefonerne
Som kunde i DataLøn får du et nemt og fleksibelt lønsystem og 5-stjernet kundesupport.
Hvordan skal medarbejdernes ferie ligge?
Som arbejdsgiver skal man altid forsøge at imødekomme sine medarbejderes ønsker til, hvornår ferien skal holdes. Men det er klart, at driften af virksomheden kan tilsige, at ferien placeres på bestemte tidspunkter. I den situation, at man ønsker at placere sine medarbejderes ferie, skal man som arbejdsgiver huske at varsle ferien korrekt. Hovedferie skal varsles med mindst 3 måneder, og restferie skal varsles med mindst 1 måned. Medarbejderen har ret til at holde hovedferien i hovedferieperioden (maj-september).
Hvor meget betaling skal medarbejdere have under ferie?
Hvis din medarbejder er ansat med ferie med løn (typisk funktionærer), får medarbejderen selvfølgelig bare sin løn under sin optjente ferie. Dertil kommer det lovpligtige ferietillæg på 1 procent, som enten kan udbetales løbende i takt med at feriedagene afholdes, eller to gange årligt, nemlig med henholdsvis maj- og augustlønnen.
For disse medarbejdere skal du som arbejdsgiver være opmærksom på, at medarbejdernes feriepengegrundlag skal reduceres med de dage, hvor medarbejderen holder ferie. Får man optjener nemlig ikke ferie, når man er på ferie! Hvis du bruger DataLøn som lønsystem, regulerer systemet automatisk feriegrundlaget, når denne type medarbejdere afholder betalt ferie.
Hvis din medarbejder er timelønnet, skal vedkommende have en feriegodtgørelse på 12,5 procent af sin løn, som skal indbetales til Feriekonto eller anden feriekasse. Disse medarbejdere får ikke det særlige ferietillæg.